luni, 2 mai 2011

Alimente interzise, care te ajuta sa slabesti

Unele dintre alimentele interzise, despre care exista ideea preconceputa ca sunt contraindicate in dietele care urmaresc scaderea in greutate, nu sunt deloc daunatoare. Ba chiar din contra.


Painea este cap de lista in ceea ce priveste alimentele interzise. Cu toate acestea painea, scrie Prevention, este una dintre cele mai sanatoase surse de carbohidrati, iar carbohidratii sunt esentiali pentru buna activitate cerebrala. Un alt beneficiu il reprezinta drojdia din paine care este o pretioasa sursa de vitamine din grupul B. Singura conditie este sa alegi mereu paine si alte produse de panificatie care sunt facute din cereale integrale. 


Pastele sunt la fel de blamate ca si painea. Cu toate acestea, pastele consumate in cantitati rezonabile sunt o solutie foarte buna in perioadele de dieta pentru ca ofera o senzatie de satietate pe termen lung. In plus au carbohidrati care sunt necesari functionarii normale a metabolismului, mai ales in perioadele de dieta.


 

Cartofii sunt greu de asociat cu ideea de dieta. Pusi pe nedrept pe lista neagra a alimentelor interzise, cartofii sunt o sursa foarte buna de zaharuri cu ardere lenta, dar si de vitamine si minerale. Ca in multe alte situatii dimensiunea este cea care face diferenta. Un cartof de marime medie, copt sau fiert, alaturi de o salata reprezinta o combinatie satioasa, cu foarte putine calorii. Cartofii sunt ideali pentru cina, mai ales daca vrei sa slabesti.
 
Branza fermentata este si ea pe lista alimentelor interzise, mai ales pentru grasimile pe care le contine. In medie 100 de cascaval sau alta branza fermentata contine cinci grame de grasimi, dar pe langa acestea se adauga o cantitate importanta de calciu, 300-400 de miligrame, care este unul dintre mineralele vitale, mai ales in dieta pentru ca intervine in procesul de ardere al grasimilor. In plus, o parte din grasimile din branza fac parte din categoria celor sanatoase.


Se cuvine precizat ca o dieta care urmareste scaderea in greutate trebuie sa fie cat mai echilibrata si variata cu putinta. Alimentele interzise pot fi incluse in diete, in cantitati rezonabile.


Ideea ca acumite categorii de alimente ingrasa – painea, pastele, cartofii si branza, dar si ciocolata neagra  sau unele dintre fructe – este o eroare. Practic nu exista alimente interzise, diferenta intre bun si rau fiind data de cantitati si de stilul de viata.