luni, 6 decembrie 2010

Zama de afumatura

  • Ingrediente

    doi morcovi mari,
    o ceapa mare
    o telina potrivit de mare
    doi-trei catei de usturoi
    coaste afumate
    patrunjel
    sare


    Mod de preparare


    Zama asta-i o mancare nici ciorba nici supa. E plina de curatenie si drag de morosanca pentru omul ei care se intoarce seara de la padure. E o mancare buna-n iarna grea din muntii Maramuresului dar cu care-i slobod a ne bucura si noi simturile, macar uneori. Ai zice ca e grea, dar de o faci cu simt de raspundere, nu-i nici grea nici primejdioasa. Se face asa: doi morcovi mari, o ceapa mare si ea, o telina potrivit de mare si doi-trei catei de usturoi se curata-spala-toaca si se pun intr-o oala cu fund gros, cu doua linguri de apa. Daca am fi noi in miezul iernii si-n creierii muntilor, am pune in loc de apa o lingura de unsoare de porc. Nu-i cazul, apa-i destul motiv pentru ca legumele sa se imprieteneasca unele cu altele, de la caldura si sufocare sub capac. Asta operatiune ia cam zece minute. intre timp, curat niste coaste afumate. Adica iau carnea de pe os, aproape de tot. De ce fac una ca asta? Pentru ca am nevoie ca oasele (cu putina carne) sa stea in oala, cu legumele dar nu vreau sa pun si carnea odata cu ele, ca-i usor grasuta si nu vreau sa scot toata grasimea din ea in zama. Dupa ce pun coastele in oala, acopar cu apa calda si las sa fiarba. 


Cand sunt morcovii aproape fierti, pun in oala trei cartofi taiati in bucati nu tare mici si altept sa fiarba si acestia. Abia la urma pun carnea luata de pe coaste si o lingura de patrunjel tocat si pus la pastrare pentru toamna-iarna, in borcan, indesat bine si frecat cu sare inainte (la munte nu prea gasesti patrunjel verde dupa luna August).



Mod de servire


Sting focul, pun capacul pe oala si las zama sa inalte o rugaciune. Abia apoi o pun in blid. Daca vreau (dar nu-i musai) pot pune-n ea o lingura de smantana. Dar numai daca vreau. Oricum, nu i se simte lipsa va garantez.