luni, 6 decembrie 2010

Salata din legume fierte cu maioneza

  • Ingrediente

    telina,
    morcovi,
    patrunjel,
    cartofi
    sare,
    maioneza
    o lingurita de mustar
    150 de mililitri de ulei de masline extravirgin
    frunze de patrunjel
    o lingurita de otet balsamic.
    putin piper

    Mod de preparare


    Iubesc legumele. Dar cine nu le iubeste? Stiu, copiii, o mare parte dintre adulti si cele mai multe dintre carnivore. Totusi, daca in cazul carnivorelor nu prea mai avem ce face, in cazul oamenilor putem sa intervenim si sa-i lamurim sa manance legume de toate felurile, in toate formele. Sunt bune pentru sanatate, ne intaresc sistemul imunitar si, combinate atent, pot constitui mese grozave, uneori chiar si fara a fi acompaniate de carne (nu prea des, recunoasc). O mancare fara carne dar la care puteti lipi urgent, daca-i cazul, niste carne de vita, fiarta, o bucata de piept de pui, poate o bucata de ton – fie si din conserva – sau niste sunca cruda, e cea pe care v-o arat aici. Totul pleaca de la niste legume pe care le intalnim aproape zilnic: telina, morcovi, patrunjel, cartofi. Le curatati si le taiati in bucați mai mari ori mai mici, in functie de cum fierbe fiecare (morcovul in bucati mai mici, cartoful in bucați mai mari), le spalati bine si le puneți in apa race, cu sare, pe foc. Sub capac. In 17-20 de minute vor fi fierte toate legumele si vor avea consistenta potrivita. Le puneti intr-o strecuratoare si turnati peste ele apa rece, sa ramana ferme si sa se raceasca repede.


Cat timp fierb legumele, puteti face o maioneza simpla si acrisoara, dintr-un galbenus crud ( e important sa folositi oua proaspete, pe care neaparat le spalati inainte de folosire), o lingurita de mustar si 150 de mililitri de ulei de masline extravirgin. Puneti maioneza la rece pana fierb legumele. Dupa ce acestea au fiert si s-au racit, le taiati cubulete si le amestecati cu maioneza si cu cateva frunze de patrunjel. Daca vreti ca salata sa fie mai acra, adaugati o lingurita de otet balsamic. Puteti sa puneti si putin piper, nu se supara nimeni. La urma, puneti salata pe felii de paine prajita si, daca simtiti ca v-ar placea, mai stropiti cu puțin ulei de masline.