luni, 6 decembrie 2010

Sote de ficat cu ceapa si rosti

Ingrediente

500 g ficat de pui
un paharut de coniac
niste piper proaspat
o ceapa sanatoasa
o lingura de ulei
un ou,
o lingura de faina,
putina sare si putin pipe
o lingurita de patrunjel tocat

Mod de preparare

Am gasit (mai demult) o serie de metode foarte bune de a impaca ficatul cu alcoolul. Una dintre ele vi se dezvaluie in povestea de fata. Care poveste ne duce putin si spre cantonul Berna, de unde revenim cu o garnitura ce se poate manca si fara felul de baza de langa ea, rosti pe numele sau. Dar, sa o luam cu binisorul si de la inceput:
Ficatul, de pui de data asta si cam o jumatate de kilogram, se spala si se curata de pielite, apoi se pune intr-un vas și se lasa la hodina un sfert de ceas, cu un paharut de coniac din cel bun si niste piper proaspat rașnit. O ceapa sanatoasa si maricica se curata de coaja si se taie-n bucați nu mici, ci maricele. Se pun si ficatul si ceapa in aceeasi tigaie, cu o lingura de ulei. Tigaia se pune pe foc mic si se tine acolo mai bine de un sfert de ceasa, sa lase ceapa dulceturile din ea, sa se inmoaie si sa faca sos bun in jurul ficatului. Sare puteți adauga la final, și, sa va spun drept, puteți pune și o ceașca de apa calda peste ficat dupa ce s-a inmuiat ceapa nițel.



Intre timp (adica in timpul in care ficatul e pe foc), curatati un cartof zdravan (hai sa zicem ca pot fi doi, o jumatate de kilogram pe masurate) si-l dati prin razatoare apoi il amestecati cu un ou, o lingura de faina, putina sare si putin piper si o lingurita de patrunjel tocat. Faceti din amestecul acesta niste chiftele turtite pe care le rumeniți fain-frumos pe o parte si pe alta, in putin ulei incins.




Mod de servire

Daca langa mancarea asta aveti o felie de paine (fie ea si prajita) pe care sa o mai trageti prin sosul de ceapa la urma, grozav de tare o sa va placa.