luni, 6 decembrie 2010

Friganele la cuptor cu sofran si sirop de artar

  • Ingrediente

    un ou,
    doua linguri de lapte,
    un varf de varf de cutit de sofran
    putina sare si puțin piper
    doua linguri de sirop de artar


    Mod de preparare

    Friganelele sunt o institutie. Le cunoaste toata lumea in atat de multe feluri incat ai putea umple o mica enciclopedie pe seama lor. Daca francezii isi asuma paternitatea lor, celelalte popoare isi asuma adoptarea, modificarea, permutarea si transfigurarea friganelelor in o mie si o suta de feluri, ori poate si mai multe. Mama le facea intr-un fel, bunica in altul, mama lui Marius, colegul meu de banca dintr-a 4-a le facea altfel, mamele lui Pierre, Pietro ori Pedro le fac de buna seama altfel decat le fac ori faceau mamele noastre. Partea frumoasa cand vine vorba de friganele e ca le poți schimba printr-o singura trasatura de condei era sa spun, dar stim cu totii ca in bucatarie nu lucram cu condeie. In fine, cele pe care vi le arat acum sunt usor de facut, sanatoase cat se poate, gustoase, pline de energie si destul de canadiene, daca judecam dupa siropul de artar in care se scalda la urma.
    Aveti nevoie pentru o portie de doua felii de paine (sigur, patru sunt mai bune decat doua, dar cine-s eu sa va dau indicatii?), un ou, doua linguri de lapte, un varf de varf de cuțit de sofran (e scump si puternic, putin ajunge) putina sare si putin piper. Si de doua linguri de sirop de artar.
    Mai intai bateti ouale cu laptele si condimentele, apoi tavaliti painea prin ele si puneti-o pe o foaie de copt, intr-o tava. Aveti nevoie de un cuptor bine incins (200 de grade Celsius ori un pic mai mult, n-ar fi rau) in care sa puneți tava cu feliile imbibate-n ou. Lasati tava in cuptor cam 3 minute, apoi intoarceti feliile pe partea cealalta și le mai lasati in cuptor inca trei minute. 



Mod de servire

Dupa ce le scoateti, turnati peste ele siropul de artar si mancati-le cu un pahar de lapte.