miercuri, 1 decembrie 2010

Salata cu porc fript si alioli

  • Ingrediente

    350 g muschi de porc
    sare
    piper
    ulei
    o punga de salata mixta
    usturoi
    smantana dulce
    alioli

  • Mod de preparare


    „Nepoate, tine minte: omu’ - om si porcu – fript!”, Asa-mi spunea bunicul meu, referindu-se si intr-un caz si celalat la caracter, desigur. Nu intru acum in detalii, ca ma tem sa nu ma lungesc prea mult cu filosofeniile si sa uit de mancare. Deci, va propun sa ne intalnim la imbinarea dintre dieta si porc, la granisa dintre salata si chiolhan. E simplu, va trebuie pentru asta o punga de salata mixta (o scoateti din punga, o spalati, o zvantati, picurati peste ea putin ulei, presarati putina sare si gata salata) si de un muschi de porc. Nu mare, ca la 350 de grame. Il frecati cu sare si piper si cu o lingurita de ulei, apoi il puneti pe gratar ori pe tigaia grill ori intr-o tigaie antiaderenta. il rotiti pe toate partile cam un sfert de ceas. intre timp, preparati bunatate de sos de usturoi cu traditie la Mediterana si mai nou patruns la noi in forma asta: puneti cativa catei de usturoi intr-un mojar, cu o piscatura sanatoasa de sare de mare. Frecati bine sarea si usturoiul, turnati peste ele trei linguri de ulei (dar treptat, nu din prima) si continuati sa frecati, pana obtineti o maioneza groasa (nu-i maioneza, doar seamana). Dupa ce-i savarsita fapta asta, puneti peste pasta de usturoi si niste smantana, cam trei linguri. Amestecati si de vreti mai multa finete, turnati si o lingura de smantana dulce.
     


    Mod de servire


    Luati porcul de la fript, dati-i doua minute sa-si revina dupa o asa experienta apoi taiati-l in felii groase de jumate de centimetru. Amestecati-l cu salata si cu alioli. Contrastul de dulce-sarat-amarui (de la salata) si acela de rece-cald dintre salata, alioli si muschiuletul tocmai fript o sa va incante, precis.