duminică, 12 mai 2013

Muscatura de tantari: preventie si tratament

Tot mai multi specialisti ne informeaza ca vara aceasta ne confruntam cu o invazie de tantari. Din pacate, vestile proaste nu se limiteaza doar aici. Se pare ca vara aceasta vom avea in camere tantari tigru, ceva mai rezistenti si cu o pofta nebuna dupa sangele uman. Totusi, exista si metode de prevenire a muscaturilor, dar si a riscului de contactare a diverselor boli pe care le transmit tantarii.



De ce suntem muscati de tantari

Daca pentru multi dintre noi muscaturile sunt suparatoare, partea proasta e faptul ca tantarii au apetit pentru unii dintre noi, mai ales pentru aceia al caror miros al corpului este unul pregnant. Asa ca, daca ai transpirat, pielea corpului dar si a picioarelor poate deveni instant tinta tantarilor. Si nu e tot!  Tantarii sunt atrasi de unii dintre noi, de vina sunt secretiile corpului uman, acestea ii atrag ca un magnet, crescandu-le apetiul pentru sangele uman. Se pare ca genele sunt raspunzatoare pentru acest lucru.

Si nu toti tantarii musca, ci femelele. Femelele de tantari au nevoie de sange pentru a se reproduce. In mod normal, tantarii se hranesc cu nectar, dar femelele au mare nevoie de nutrientii din sange pentru a-si depune ouale. In plus, tantarii musca mai ales seara, dar noua specia de tantari musca si ziua.  Mai mult de atat, sunt tantari care rezista pe toata perioada anului, ciupind doar iarna. Si vestile proaste nu se opresc aici. Exista peste 3000 de specii de tantari in lumea intreaga. Cumplit e faptul ca tantarii sunt purtatori ai mai multor boli:  encefalita  sau febra galbena, virusul West Nile si malaria. Tantarii musca pasarile, iar virusul ajunge astfel in corpul uman. Din pacate, peste 1 milion de oameni mor anual in urma muscaturilor de tantari.



Plasele de tantari

La ora actuala, pe piata, exista mai multe metode de alungare a tantarilor. Iar plasele de tantari sunt cele mai eficiente. Acestea tin tantarii la distanta, neputand sa intre in camin. Tantarii sunt opriti astfel de plase montate pe geamuri si usi, ramanand in spatiul exterior al casei. De aceea, echipa egirl.ro te sfatuieste sa iti achiizitionezi astfel de plase de tantari, prevenind astfel muscaturile de tantari.



Spray-uri si pastile pentru tantari

La fel de eficiente sunt spray-urile pentru tantari, dar si acele aparate de pus in priza. Acestea din urma vin la pachet cu pastile cu insecticid. Astfel, aparatul se baga in priza, iar caldura ajuta insecticidul sa se dizolve in aer. Mirosul va alunga tantarii, asigurandu-ti o seara linistita. La fel de eficiente sunt si spray-urile, dar si cele pentru gandaci.  Achizitioneaza spray-uri pentru gandaci care contin dietitoluamida. Aceasta substanta din spray-urile de gandaci alunga tantarii.

Pentru a scapa de disconfortul creat de tantari, pune pe teresa ventilatoare, vantul creat de aceste dispozitive le supara pe micile zburatoare. La fel de eficiente sunt si becurile galbene.

Piata iti pune la dispozitie si lampi anti tantari, acestea se baga in priza si tin tantarii la distanta. Si la fel de eficiente impotriva tantarilor sunt lumarile cu miros de citronella.



Plante care alunga tantarii

Galbenelele sunt plante medicinale, iar proprietatile lor vin sa te scape si de nesuferitii de tantari. Planteaza sau achizitioneaza din comert ghivece cu galbenele, pentru a le plasa langa geam, acestea tin tantarii la distanta. La fel de eficienta este iarba de lamaie thailandeza.

De asemenea, daca iti place sa gatesti, trebuie sa afli ca poti sa imbini utilul cu placutul. Givecele in care pui busuioc, marar sau cimbru alunga nesuferitii de tantari.



Fumul alunga tantarii

Daca stai la curte si tantarii sunt o problema, fa un foc in curte, iar fumul ii va tine la distanta. Vei dormi bine stiind ca niciun tantar nu iti va pisca pielea.



Cum sa tratezi muscaturile de tantari

Cea mai rapida metoda prin care poti diminua senzatia de mancarime de la nivelul pielii in urma muscaturii de tantari, este aplicarea unei pungi cu gheata. Reduce roseata si calmeaza instant. La fel de eficienta este aplicarea unei cantitati mici de pasta de dinti cu mentol, dar direct pe muscatura. Mentolul calmeaza si racoreste pielea iritata.

Pasta de apa si bicarbonat de sodiu reduce senzatia de mancarime data de muscatura de tantari, asa ca sa nu iti lipseasca din casa bicarbonatul de sodiu. Eficient este si otetul de mere cu miere. Acesta contine un acid cu rol de distrugere a bacteriile, curatand si dezinfectand bine pielea. Tamponeaza zona muscata de tantari cu putin otet de mere cu miere.

Iar uleiul de cedru, aplicat pe piele, nu le va permite tantarilor sa te muste, acestia stand la distanta.

Tu cum reusesti sa te aperi de tantari?