luni, 2 mai 2011

Dieta Montignac

Dieta Montignac este dieta in care se aplica principiul „mananc si slabesc”! Dieta Montignac intra in categoria dietelor disociate si a fost conceputa de medicul Michel Montignac. Teoria lui consta in evitarea aportul de grasimi si carbohidrati la aceiasi masa, pentru ca aceasta combinatie conduce la transformarea carbohidratilor in grasime.
         
Dieta Montignac se bazează pe doua principii. Primul impune eliminarea alimentelor cu indice glicemic ridicat (de la morcovi, la zahar, paine alba, cartofi si asa mai departe), pentru ca stimuleaza depunerea de grasime prin cresterea secretiei de insulina. Al doilea principiu interzice anumite asociatii de alimente la aceeasi masa: grasimile si hidrati de carbon, proteinele de origine animala in combinatie cu amidon. Este permisa asocietea dintre proteine, respectiv lipide, cu glucide provenite din paine si orez brun, linte, fructe si legume.
Respectata cu strictete, dieta Montignac poate duce la pierderea a 4-5 kilograme pe luna. Dieta Montignac este unul dintre regimurile de slabit care evita instalarea efectului yo-yo si este o dieta lejera pentru ca fibre si proteine, incluse in meniu, ofera o senzatie de satietate de lunga durata.
Una din carentele dietei este excesul de grasimi. Pentru a evita acest inconvenient sunt recomandate grasimile bune (ulei de masline, peste gras), dieta fiind interzisa celor care au probleme metabolice legate de echilibrarea nivelului de colesterol din sange, dar si persoanelor in varsta. Un alt dezavantaj al dietei este aportul foarte redus de carbohidrati, care poate determina o stare generala de oboseala, scrie Cuisine AZ.
Meniul tip pentru dieta Montignac
Mic dejun trebuie sa contina un fruct, cereale integrale, paine integrala, branza alba cu  0%, grasime,  cafea sau ceai neindulcit.
La pranz sunt recomandate salatele din legumele crude cu ulei de masline, 150 de grame de cotlet de porc sau 200 de grame de peste si legume fierte (fasole verde, telina, varza, ciuperci), si o portie de branza, fara grasi.
Cina trebuie sa fie formata din supa de legume (facuta din legume fara carbohidrati), o nuca de unt, carne sau peste sau oua cu salata verde. Cina este completata cu iaurt sau branza de vaci, evident cu 0% grasime.
Este important sa mananci cat mai diversificat, in limitele alimentelor permise de dieta, sa asociezi dieta cu miscare si sa respecti regula de aur a celor doi litri de lichide sanatoase in fiecare zi. Dieta Montignac este o dieta lejera care poate fi respectata chiar si doua-trei luni de zile.