miercuri, 8 decembrie 2010

Savarine

Ingrediente

  • pentru aluat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri cu pesmet
  • 1 lingura faina + 1/2 praf de copt
  • sare
  • zahar vanilat



  • pentru umplut:
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri apa
  • 1lingura cu rom
  • frisca
  • gem







Mod de preparare

Se spala ouale si se separa galbenusrile de albusuri; galbenusurile se freaca pana devin spuma cu cele 5 linguri de zahar, apoi se adauga pesmetul proaspat cernut, faina amestecata cu praful de copt si se omogenizeaza totul. Se pune un praf de sare, apoi zaharul vanilat, se adauga albusurile batute si ele spuma ( bezea ) si se omogenizeaza incet.



Se pune aluatul in forme speciale de savarina ( eu le-am folosit pe cele de briose ) si se coace la foc potrivit.
Se scot din forme si se racesc un sfert de ora, apoi se taie capacele si se insiropeaza cu sirop de zahar rece, parfumat cu rom.
Se umplu cu frisca, se acopera cu capacelele taiate, peste care se pune gem de visine ( sau orice alt fruct) sau gelatina de fructe si se lasa prajiturile la rece.