marți, 7 decembrie 2010

O cina consistenta

De vreo 2 zile ploua incontinuu, e frig si ceata. Chiar nu-mi amintesc de cand nu a mai fost atat de urat si deprimant afara. Si cum in ultima perioada am tot servit la cina paine prajita, iaurturi dietetice si ceai verde sau negru, aseara ne-a fost pofta de ceva intr-adevar foarte consistent dar si tare bun, ceva care sa mearga cu vremea friguroasa de afara. Nu am numarat caloriile din carnaciorii si muschiuletul de porc prajite si nici a mamaligutei aburinde sau a mujdeiului de usturoi alaturi de care i-am servit, stiu doar ca ne-au placut foarte mult. 


Ingrediente
6-8 carnati de porc proaspeti
100-150 gr muschi/pulpa porc
1 pahar vin alb
1 foaie de dafin
ulei
1 lingura de untura (optional)
Incingem uleiul si untura intr-o tigaie si punem la prajit la foc mic carnatii taiati in bucatele de 4-5 cm si muschiul de porc taiat in patratele potrivite.
Adaugam in  tigaie o frunza de dafin, eventual proaspata, pe care o udam bine inainte, ca sa nu se arda.
Cand carnea incepe sa se rumeneasca, adaugam 1 pahar plin cu vin alb demisec, de buna calitate. Lasam sa se evapore tot alcoolul, dupa care adaugam 1 canita mica de apa fierbinte (cca 75-100 ml), acoperim cu capac si lasam tigaia pe foc mic.
Dupa ce se evapora apa, verificam carnea si carnatii. Daca furculita intra usor in carne, nu mai adaugam apa, dar daca este inca tare, mai adaugam o cescuta de apa. In general, eu adaug de 2-3 ori apa ca sa obtin o friptura frageda bine.
Dupa ultima transa de apa, inlaturam capacul, marim putin flacara aragazului si lasam carnea pe foc pana se rumeneste frumos pe toata partile.
O servim alaturi de o mamaliguta fierbinte si mujdei de usturoi.
Eu fac mujdeiul in felul urmator: razuiesc 4-5 catei de usturoi, ii frec cu 2 lingurite de ulei de floarea soarelui si un praf de sare, adaug 1 lingurita de otet balsamic si cca 100 ml apa. Puteti pune apa mai multa sau mai putina, in functie de cat de puternic doriti sa se simta gustul usturoiului.

Pofta buna!!