miercuri, 1 decembrie 2010

La multi ani, ROMANIA!

 

1 decembrie 2010. La multi ani tuturor romanilor, oriunde v-ati afla! Este intr-adevar un an in care multi romani au ales sa plece din tara, dezamagiti de politica, dezamagiti de faptul ca si-au pierdut locul de munca sau ca nu mai pot sa isi practice meseria asa cum au facut-o unii multi ani. 

Ziua Nationala a unui popor nu inseamna montaj literar, nici parada militara, nici discursuri scrise de consilieri si simpozioane. Nici stegulete la toate geamurile, nici chiloti tricolori, nici artificii rosii, galbene si albastre.


Faceti un exercitiu. Oriunde v-ati afla, in piata, la defilare sau la biblioteca, incercati sa raspundeti, singuri, in fata propriei constiinte, la urmatoarea intrebare: "De ce e 1 Decembrie Ziua Nationala a Romaniei?"
Daca gasiti rapid un raspuns, inseamna ca ati stiut mereu de ce. Inseamna ca aveti Romania la indemana, dupa fiecare colt.
Oricum, timpurile s-au schimbat, simbolurile s-au prafuit, fauritorii Romaniei Mari dorm sub brazda. Secolul trecut e deja departe, unirea Transilvaniei cu Romania este o fila in cartea de Istorie.

Si totusi, cand s-a decis, dupa revolutie, scoaterea datei de 23 august din topul sarbatorilor legale si inlocuirea Zilei Nationale cu 1 Decembrie, simbolurile ne erau, parca, mai aproape. Cum de le-am pierdut pe drum?