duminică, 28 noiembrie 2010

Un mar pe zi

1. Face parte din categoria "Slow Food"

Prin fermitatea si continutul bogat de fibre (20% din aportul de proteine de care ai nevoie zilnic) pe care le are marul, acesta cere un "angajament" de mestecare, oferind organismului timp sa simta senzatia de satietate inainte sa consumi prea multe calorii.
Indulcitorii naturali din mar intra treptat in sange si mentin constanta glicemia si insulina astfel incat senzatia de satietate sa dureze mai mult, spre deosebire de gustarile mult mai zaharoase care elimina mult mai rapid senzatia de satietate si ti se face foame mai repede.

2. Te ajuta sa respiri mai usor

O echipa de cercetatori din Marea Britanie au descoperit in urma unor studii ca acei copii ai caror mame au mancat cele mai multe mere in timpul sarcinii au fost mai putin susceptibili de a dezvolta astm sau alt tip de afectiuni respiratorii.
Marul protejeaza de asemenea plamanii adultului, scazand riscul de astm, cancer la plaman sau al altor boli.

3. Reduce nivelul colesterolului

Multumita celor 2 componente cheie: pectina (un tip de fibre) si polifenoli (antioxidanti foarte puternici), merele pot reduce nivelul colesterolului. Pentru a benefia la maxim de acest lucru, nu indeparta coaja, aceasta un nivel foarte mare de antioxidanti.

4. Lupta impotriva cancerului

Studiile din laborator au concluzionat ca mai multi compusi din mar impiedica raspandirea celulelor canceroase. Are efect maxim daca este consumat in intregime (mai putin codita si semintele).
Persoanele care mananca mai mult de un mar pe zi isi reduc riscul de a face mai multe tipuri de cancer de la 9% la 42%, asa cum a descoperit o echipa de cercetatori din Italia.

5. Te face mai inteligent

Acest lucru este posibil datorita faptului ca stimuleaza productia de acetilcolina, o substanta chimica care transmite mesaje intre celulele nervoase.
Merele sunt considerate acum un mijloc de stimulare a inteligentei, care se mentine pe masura ce inaintezi in varsta. De asemenea, prin acest beneficiu scad sansele de a avea boala Alzheimer, dupa cum sugereaza un studiu recent efectuat la Universitatea din Massachusetts. Avand la dispozitie aceasta sursa nutritiva de gustare, e timpul sa fie regandit termenul de "smart cookie".