luni, 29 noiembrie 2010

Ciolan cu sos cu hrean

  • Ingrediente

    o bucata ciolan de porc
    4 catei de usturoi
    scortisoara
    cimbru
    cuisoare
    chimen
    piper
    ulei
    hrean ras
     
  • Mod de preparare


    Mancarea asta se face-n timp dar se face usor si rezultatele fac sa merite asteptarea. Efortul e mic, deci nu trebuie sa va speriati cand va uitati la timpul de preparare, nu trebuie sa stati trei ceasuri cu mana pe ciolan, Doamne fereste! Mai intai puneti ciolanul afumat (in comert gasiti de obicei din acela fiert deja) in apa. in aceeasi oala mai puneti trei-patru catei de usturoi, un bat de scortisoara, cateva cuisoare si o ramurica de cimbru. Puneti capacul pe oala, focul sub oala si vedeti-va de treaba pentru doua ore.
    Dupa ce a fiert ciolanul de i se desprinde carnea de pe os, puteti sa-l scoateti din oala si sa-l mutati intr-o tava. Il puneti cu tava cu tot in cuptorul incins si-l lasati acolo o ora. Daca vreti, puteti sa-l crestati inainte si sa puneti in crestaturi niste piper zdrobit, poate si niste chimen.
    Cand e ciolanul aproape gata de copt, faceti sosul de hrean. Asta-i o treaba destul de simpla. Mai intai puneti o tigaie pe foc. in ea, o linie de ulei si o lingurita (dar nu plina) se chimen. Lasati chimenul sa se incalzeasca pana incepe a mirosi, apoi puneti in tigaie hreanul ras ( o lingura sanatoasa) si un polonic din zeama in care a fiert ciolanul (de asta nu-i nevoie sa mai folositi sare). Lasati sa dea un clocot, faceti focul mic si turnati o ceasca de smantana dulce in tigaie. Amestecati bine si mai lasati tigaia pe foc mic un minut-doua. Nu lasati sa mai dea in clocot ci doar sa scada usor.
     


    Mod de servire

    Sosul, il turnati peste ciolan si mancati cu masura, pentru ca desi e o mancare grozav de gustoasa, e un pic cam grea.