joi, 24 martie 2011

Polenul - tot ceea ce ii trebuie organismului pentru viata



Despre polen se spune ca este unul dintre cele mai de pret daruri ale naturii catre om deoarece in lipsa lui inmultirea plantelor cu flori ar fi imposibila. Polenul reprezinta principala hrana pentru “nou-nascutii” din stup si este totodata materia prima pentru laptisorul de matca, ceara si fermenti.
Miraculoasele proprietati ale polenului au fost descoperite de apicultori abia dupa ce acestia si-au dat seama ca familiile de albine care isi fac provizii mari de polen inca din primavara sunt cele mai viguroase din stup. R. Chauvin a demonstrat ca el detine numeroase proprietati energetice si nutritive datorita faptului ca inglobeaza, printre altele, o substanta ce poate accelera cresterea si substante antibiotice eficiente in tratarea colibacililor. Mai mult, polenul creste cantitatea de hemoglobina din sangele celor care sufera de anemie.
De altfel, proprietatile iesite din comun ale polenului sunt cunoscute de toata lumea datorita faptului ca 30 – 40 de kilograme de polen, cat aduna albinele, asigura nasterea a peste 150000 de albine pe an.

Compozitia polenului:

- apa: 3,4%
- proteine: intre 7 si 35%, dintre care jumatate sunt aminoacizi (arginina, histidina, leucina, metionina, triptofan etc.)
- glucide: intre 21 si 49%
- lipide: intre 0, 19 si 15%
- substante minerale: potasiu, calciu, sulf, sodiu, fosfor etc.
- vitamine: B1, B2, B6, C, E, D etc.
- un factor de crestere, natura sa nefiind inca stabilita
- substante antibiotice, cele mai multe gasindu-se in polenul de porumb
- enzime
- alte substante neidentificate inca, in cantitati infime

Cum folosim polenul?

Proprietati: tonifiante, stimulante, antianemice, antibacteriene, poate accelera cresterea, poate echilibra sistemul nervos, poate regla functiile intestinelor etc.
Atunci cand este folosit de persoanele sanatoase, polenul poate creste randamentul fizic si intelectual, fortifica organismul si sistemul imunitar (este foarte bine sa fie utilizat pe perioada epidemiilor de boli infecto-contagioase), suplineste eventualele lipsuri de vitamine sau de acizi aminati ori saruri minerale (in timpul sarcinii, alaptarii, convalescentei).
Polenul poate fi de asemenea folosit de persoanele ce sufera de afectiuni precum: astenie, anorexie, rahitism, intarzieri de crestere la copii, senescenta, constipatie, colite, diaree cronica, anemie, alcoolism, fragilitate vasculara, colibaciloza, adenom de prostata, hepatita cronica, ciroza hepatica, nevroze, artroza, boli de piele, caderea parului, migrene, tumori maligne si asa mai departe.

Indicatii in functie de provenienta polenului

- polen de salcam: insomnii, nevroze
- polen de castan dulce: varice, suferinte ale prostatei
- polen de maces: boli febrile si afectiuni ale inimii
- polen de rozmarin: astenie
- polen de tei: nevroze, insomnii
- polen de rapita: ulcer varicos
- polen de cimbrisor: impotenta sexuala, frigiditate
- polen de mar: boli de inima
Foarte important este ca atunci cand suferim de o anumita afectiune sa alegem polenul potrivit. Gasirea unui anumit tip de polen poate fi anevoioasa si de aceea majoritatea oamenilor il prefera pe cel poliflor care este mai usor de procurat (se gaseste in magazine sub forma naturala ori in preparate diverse).
Unul dintre secretele polenului de un anumit tip este ca preia proprietatile plantei de la care provine.

Administrare:

- copiii intre 3 si 5 ani: 5 – 10 grame pe zi
- copiii intre 6 si 12 ani: 10 – 15 grame pe zi
- adultii: la persoanele cu indicatii majore pentru un astfel de tratament doza de atac este de 30 – 40 de grame pe zi, iar doza de intretinere, pentru sanatosi si bolnavi, este de 16 – 20 de grame pe zi
Administrarea polenului se poate face sub mai multe forme: cure scurte (doar o luna pe an), care au o eficienta foarte scazuta; cure regulate, la inceputul fiecarui anotimp, 45 de zile la rand sau numai doua cure pe an, de cate 90 de zile o cura, la inceputul iernii si sfarsitul verii; cure continue, cate 2 – 3 grame pe zi sau chiar mai mult, in functie de afectiunea pe care o are persoana si toleranta acesteia la polen.
Polenul granule poate fi consumat numai uscat, simplu ori dizolvat in apa indulcita cu miere sau amestecat cu miere ori dulceata, iaurt. De asemenea, il puteti dizolva si in lapte, insa niciodata in ceai sau cafea deoarece acestea diminueaza proprietatile sale terapeutice. Inainte de a fi inghitite, granulele trebuie mestecate foarte bine in gura.
De retinut este faptul ca persoanele care prezinta intoleranta la polen trebuie sa micsoreze dozele specificate, iar cele cu manifestari alergice nu pot, din pacate, consuma acest medicament al naturii.