joi, 24 martie 2011

Adevarat sau fals despre... GLUCIDE

Stim ca importanta pentru silueta si sanatatea corpului nostru este o dieta echilibrata, dar consistenta in acelasi timp.
Haideti sa aflam impreuna cateva secrete despre glucide si cum influenteaza ele kilogramele in plus.
Este adevarat ca painea ingrasa.
FALS. Nu painea este cea care ingrasa, ci produsele asociate cu ea. O felie de paine are 80 de calorii, in timp ce una de cascaval are 180 de calorii. Bineinteles ca o paine intreaga ingrasa, insa una sau doua felii la o masa sunt chiar obligatorii.
Painea prajita este mai putin calorica.
FALS. O felie de paine prajita are exact acelasi numar de calorii ca si una proaspata, asta deoarece prin prajire se pierde doar apa, deci painea pierde din greutate, dar atat.
Painea proaspata “umfla” burta.
ADEVARAT. In procesul tehnologic de pregatire a painii se foloseste drojdia de bere a carei perioade complete de fermentare este de pana la 12 ore, indicat fiind sa se consume deci paine veche de o zi.
Grahamul sau painea cu tarate nu ingrasa.
FALS. Painea neagra sau intermediara contine mai multe tarate (fibre) care ajuta digestia, insa continutul caloric este usor inferior painii albe (230 de calorii/100 g fata de 280 de calorii/100 g). Painea neagra (o felie – 35 g) este mai consistenta decat painea alba (o felie – 25 g) si in final se ajunge la echilibru, adica o felie de paine alba (25 g) = o felie de paine neagra (35 g) = 80 de calorii.
Totusi, trebuie avut in vedere faptul ca painea neagra nu este facuta din faina procesata si, ca atare, prezinta efecte mai bune pentru organism avand glucide cu absorbtie mai lenta.
Mierea este naturala, deci nu ingrasa.
FALS. Mierea este sanatoasa, dar contine fructoza si acelasi numar de calorii ca si zaharul (4 calorii/gram). Deoarece zaharul este cristalizat si ocupa mai mult volum, se ajunge la ecuatia paradoxala: o lingurita de zahar = 13 calorii, in timp ce o lingurita de miere = 22 de calorii. Mierea mai are si proprietatea de a stimula pofta de mancare si prin urmare este recomandata copiilor si persoanelor subnutrite sau care si-au pierdut apetitul. Daca doriti sa folositi miere pentru indulcit, un varf de lingurita este suficient, pentru ca puterea de indulcire a mierii este de patru ori mai mare decat a zaharului.
In final totusi ecuatia va ajunge pro miere deoarece fructoza continuta de aceasta se transforma in ficat in glucoza (proces consumator de energie). Intre trei si cinci linguri de miere pe zi este suficient pentru a nu pune kilograme in plus.
Zaharul brun este mai sanatos decat cel alb.
ADEVARAT. Zaharul brun este extras din trestia de zahar si este mai putin prelucrat si rafinat decat zaharul alb obtinut din sfecla de zahar. Ca numar de calorii insa, este identic.
Ciocolata pentru diabetici nu ingrasa.
FALS. Pacientii diabetici prezinta un deficit de insulina si deci nu au voie sa consume zahar. Dulciurile pentru bolnavii de diabet contin fructoza pentru ca aceasta este mai noninsuligena (nu determina descarcarea de insulina in sange). Prin urmare, aceste produse nu contin zahar, dar numarul de calorii nu este mai scazut. Ciocolata pentru diabetici poate avea uneori mai multe calorii decat cea normala.
Laptele cald (baut seara) te ajuta sa adormi.
ADEVARAT. Senzatia de foame si glicemia scazuta din sange au ca efect starile de anxietate, irascibilitate, nervozitate si slabiciune musculara. Glucidele lente din lapte reusesc sa rezolve aceasta situatie, cu un aport caloric minim (100 de calorii/cana), iar starea de bine ce urmeaza ne permite sa adormim.
Dietele fara dulciuri duc la depresie.
ADEVARAT. Serotonina este o substanta care se secreta la nivelul creierului si da “starea de bine”. Mesele bogate in carbohidrati cresc nivelul serotoninei, insa acelasi efect il putem capata si cu o portie de orez, paste, cereale – care contin cele mai calitative glucide sau fructe – care au calorii negative (nu e obligatorie o felie de tort pentru a ne binedispune). Si cealalta extrema este valabila: dietele proteice, pe langa faptul ca duc la depresie, cresc extrem de mult si pofta de dulciuri si exista pericolul ca intr-un moment de slabiciune sa facem exces.