marți, 7 decembrie 2010

Cozonac de post cu nuca si stafide

Ingrediente

  • 0.500 kg faina alba de calitate
  • 250 ml lapte de soia(dar se putea foarte bine si cu apa)
  • 150 gr. zahar tos
  • coaja de lamaie
  • esenta de vanilie(la fiola)
  • 80-90 gr. margarina RAMA pentru prajituri
  • un varf de cutit cu sare
  • 25 gr. drojdie proaspata
  • o mana de stafide
  • miere de albine 1 lingura
  • nuca pisata 80 gr.

Mod de preparare

Intr-un lighean de plastic (eu am pus in ce am avut dar de preferat e cel de plastic) se cerne faina.
In laptele caldut se desface drojdia si se pune peste faina la fel si zaharul si mirodeniile. Margarina se pune pe foc mic la topit intr-un ibric.
Se omogenizeaza coca framantandu-se bine si treptat se adauga margarina RAMA topita avand grija ca de fiecare data sa se framante foarte energic. Este gata atunci cand se desprinde de pe mana. Se lasa la dospit si cand s-a dublat cantitatea incepem sa-l impletim.
Iin timp ce a stat la dospit se desface nuca cu miere de albine (1 lingura) si un pic de esenta de rom si stafidele . 



Deci toata coca se rupe in trei bucati si se intinde pe masa de lucru dupa ce a fost unsa in prealabil cu ulei, fiecare bucata se va umple cu nuca si se va impleti . Se unge cu margarina RAMA o forma de cozonac si in ea se va pune cozonacul pentru dospit . Dupa aproximativ 20-30 de minute se pune la cuptorul incalzit in prealabil la o temperatura de 200 grade si se pune pentru 20 minute la aceasta temperatura, dupa care se reduce la 180 pentru  inca 20sau 25 de minute. Trebuie incercat cu scobitoarea. Cand se scoate afara din cuptor imediat se unge cu miere, apoi se desface din forma.
Pofta buna.